Allsidige og løsningsorientert
Maskinparken vår gir svært mange muligheter. Kombinert med flinke medarbeidere som er stolte av faget sitt, gjør det at vi sjelden trenger å si at dette er et oppdrag vi ikke kan finne en god løsning på. Om det er stort eller smått, enkelt eller krevende, kjapt eller mer tidkrevende, snakk med oss så finner vi nok en løsning.
Fokus på kvalitet
Lang erfaring og fokus på kvalitet har også gjort oss i stand til å foreslå produktforbedringer for kundene våre. Gjerne slik at produktene både blir sterkere og rimeligere. Det blir satt pris på.
Bærekraft er sunn fornuft
Våre spesialområder i dag er maskinering, platearbeid, sveising og skjæring, alt utført av dyktige medarbeidere. En meget fleksibel og moderne maskinpark gjør at vi kan påta oss store og varierte oppdrag, enten det gjelder komponenter med store dimensjoner, smådeler eller produksjon av serier.
Tilpasningsdyktig familiebedrift i tre generasjoner
Ole Nord-Varhaug startet egen virksomhet i 1938. Bokstaven G ble etter hvert tatt i bruk for ikke å bli forvekslet med navnebroren i bygda. Ole drev som smed til å begynne med, men startet produksjon av potetopptakere med merkenavnet Jærbu i andre halvdel av 1940-tallet.
Ole G. Nord-Varhaug var født i 1903 og vokste opp som eldste sønn på gård på Nord-Varhaug. Han kom tidlig i arbeid på gården, men fikk også jobbe litt hos Erik Aarsland på møbelfabrikken som ble startet i 1922 på Vigrestad. På Nord-Varhaug drev de også med opphugging av utrangerte trebåter. De fløt båtene på land når vannstanden var på sitt høyeste. Slik gjorde naturen store deler av den tyngste jobben før selve opphuggingen kunne starte. Ole G. hadde lot på det siste vraket han var med på å hugge. Det vil si at han hadde eierandel i det og fikk dermed ta del i overskuddet.
30 år gammel giftet han seg med Inger Mikkelsdotter Håland og flyttet til Stavanger der han hadde fått jobb som skipsopphugger hos Brødrene Anda på Buøy. Han jobbet som brenner hos Brødrene Anda rundt fem år før tøffe tider gjorde at Brødrene Anda hadde for lite arbeid. Erfaringene fra skipsopphuggingen skulle komme godt til nytte senere i karrieren.
Inger og Ole G. fikk fem barn og flyttet tilbake til Varhaug i 1938. Der etablerte de seg med hus og smie i utkanten av hjemmegården til Inger. Ole G. laget selv alle vinduene og dørene til huset, og konstruerte sin egen fres for å kunne gjøre arbeidet mer effektivt.
Smia som han begynte med i 1938, ble til å begynne med brukt til å reparere og lage utstyr til bønder. Etter krigen fikk Ole G. tak i beltebiler og tanks som tyskerne hadde etterlatt seg. Blant annet brukte han disse for å lage traktorer til bøndene. Han fant opp og produserte et meieapparat for kornslått og heiseutstyr for håndtering av høy.
Oppfinnerlysten førte også til en oppfinnelse som skulle få enda større betydning for bedriften, nemlig potetopptakeren Jærbu. De fleste potetopptakere var laget for å bli trukket av to hester. Jærbu, som opprinnelig var laget av kardangen til en tyskerbil, kunne enkelt trekkes av en hest, noe som passet godt på de fleste små og mellomstore gårdene som vanligvis hadde bare en hest. I 1955 kostet en Jærbu potetopptaker kr 825,-. Jærbu ble produsert fram til 1958. På det meste leverte Ole G. 150 potetopptakere i året. Den første Jærbu-opptakeren ble nylig kjøpt tilbake av firmaet Ole G.
Jærbu – den ideelle potetopptaker
I brosjyren for Jærbu potetopptaker stod det: «Jærbu» potetopptaker er den ideelle opptaker for mindre og middelsstore bruk. Den veier 165 kg og er svært lett i drift. Den leveres bare med trekk for en hest.
Og kundene var svært fornøyde. Blant annet kunne bonde Peter Vagle gi følgende anbefaling:
«På oppfordring så kan jeg herved fremholde at den potetopptaker jeg har kjøpt av Ole G. Nord-Varhaug er et utmerket redskap. Den gjør særdeles godt arbeid og er lett å trekke for en hest. Den kan således trygt anbefales på det beste.»
Rundt 1980 utviklet Ole G. i samarbeid med Jonas Byberg, en gjødselpumpe for landbruket. Den fikk navnet Jærbu. Produksjon av Jærbu gjødselpumper er fortsatt en viktig del av virksomheten. Les mer om Jærbu gjødselpumper her.
Ole G. laget seg også en presse med 400 tonns trykk. Den er fortsatt i bruk i bedriften i dag og er en av de kraftigste pressene på Jæren.
Selv om det fulle firmanavnet er Ole G Nord-Varhaug & Co a.s, blir vi kalt Ole G. Vi er i dag en livskraftig mekanisk bedrift og holder fortsatt til på Varhaug på Jæren.
Tradisjonelt har vi vært sterkt knyttet til produksjon av landbruksteknologi. Men solid kompetanse og sentral beliggenhet har også skaffet oss betydelige oppdragsmengder for maritim, oljerelatert og landbasert industri med kunder og leveranser både i og utenfor Norge.
Brøyt skapte vekst
Fra 1960 produserte Ole G. deler til Brøyt. Det begynte i det små med sveising av gravearmer til Brøyt-maskinene, men etter hvert ble det en omfattende produksjon av gravearmer, indrebommer og graveskuffer, og antall ansatte steg på det meste til 24. Men Brøyt gikk også konkurs flere ganger og påførte Ole G. betydelige tap.
Tidlig på 80-tallet fikk Ole G. prøve seg på produksjon av gravemaskintenner for Kverneland. Dette ble en suksess og Ole G. ble med som leverandør da Kverneland skilte ut produksjonen av slitedeler til gravemaskiner og anleggsmaskiner i selskapet Kvernex som senere endret navnet til KVX. Høsten 2023 la KVX ned. Ole G. opprettet et nytt Kvernex og driver i dag omfattende produksjon av gravemaskintenner, skuffefronter og slitedeler for anleggsmaskiner. Produktene markedsføres og selges av det amerikanske selskapet Hensley Industries.
Deler til verdens største kjetting
I 1994 produserte Ole G. koblingsplater til kjettinger som skulle fortøye den flytende plattformen som skulle pumpe olje opp fra Trollfeltet. Jobben var for Scana Stål på Jørpeland og hadde en verdi på en halv million kroner.
Næringsprisen i Hå for 2010
Ole G. Nord-Varhaug & Co. AS ble tildelt Sparebank 1 SR-Banks næringspris der det ble lagt vekt på innovasjon og nyskaping, gründeregenskaper, gjennomføringsevne og resultat. Elin Garborg, sjef i Sparebank 1 SR-Bank i Hå uttalte at bedriften var en verdig prisvinner for å ha vist stor stayer-evne og klart å snu seg rundt og tilpasse seg stadig nye markedsmuligheter.
Framtidsrettet
Våre spesialområder i dag er maskinering, platearbeid, sveising og skjæring, alt utført av dyktige medarbeidere. En meget fleksibel og moderne maskinpark gjør at vi kan påta oss store og varierte oppdrag, enten det gjelder komponenter med store dimensjoner, eller mindre serieproduksjon. Vi er godt rigget både med kunnskap, maskiner og produksjonslinjer for serieproduksjon av slitedeler til blant annet anleggsmaskiner.
Godt miljø og lokal forankring er sunn fornuft
Det er lite gjennomtrekk hos Ole G. og de fleste medarbeiderne er lokale. Den som har lengst reisevei til og fra jobb bor på Bryne. Mange gullur er delt ut etter 25 års innsats. Senest tre stykker i 2023.
Ole G. er godt forankret på Varhaug og støtter den lokale idretten, bedehuset, og en del lokale lag og organisasjoner. Det er viktig både for de som jobber her i dag og med tanke på framtidige medarbeidere. Et godt fritidstilbud gjør det enda gildere å bo og leve her, sier John Arild Nord-Varhaug som er tredje generasjon som leder bedriften.